Światowe Dziedzictwo Kulturowe na Twoim talerzu!
Niezależnie od tego, czy planujesz romantyczną randkę, chcesz zaskoczyć znajomych nowymi oryginalnymi smakami czy po prostu masz ochotę na coś pysznego – kuchnia meksykańska daje radę w każdej sytuacji. Słynąca z różnorodności smaków, zapachów i kolorów oraz bogactwa przypraw i unikalnych składników, bazuje głównie na kukurydzy, ponad 20 gatunkach fasoli oraz papryczkach chili.
Znawcy twierdzą, że – łącząca tradycje tubylczych Indian z wpływami hiszpańskich konkwistadorów – sztuka kulinarna jest jednym z najcenniejszych dóbr Meksyku, przetrwała bowiem setki lat w praktycznie niezmiennym kształcie. Nie bez powodu – w listopadzie 2010 roku – tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, podczas gdy także kandydująca do tego zaszczytnego miana kuchnia francuska aż dwa razy została odrzucona! O tym, dlaczego “świeży Meksyk” jest lepszy niż specjały znad Sekwany, przekonacie się już niebawem w Papa Diego.