Światowe Dziedzictwo Kulturowe na Twoim talerzu!

Niezależnie od tego, czy planujesz romantyczną randkę, chcesz zaskoczyć znajomych nowymi oryginalnymi smakami czy po prostu masz ochotę na coś pysznego – kuchnia meksykańska daje radę w każdej sytuacji. Słynąca z różnorodności smaków, zapachów i kolorów oraz bogactwa przypraw i unikalnych składników, bazuje głównie na kukurydzy, ponad 20 gatunkach fasoli oraz papryczkach chili.

Znawcy twierdzą, że – łącząca tradycje tubylczych Indian z wpływami hiszpańskich konkwistadorów – sztuka kulinarna jest jednym z najcenniejszych dóbr Meksyku, przetrwała bowiem setki lat w praktycznie niezmiennym kształcie. Nie bez powodu – w listopadzie 2010 roku – tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, podczas gdy także kandydująca do tego zaszczytnego miana kuchnia francuska aż dwa razy została odrzucona! O tym, dlaczego “świeży Meksyk” jest lepszy niż specjały znad Sekwany, przekonacie się już niebawem w Papa Diego.

Pozostałe

Meksykański Papa Diego nad polskim morzem!

Już tej jesieni Papa Diego zawita do Katowic!

Szanowny gościu Foodio Concepts,

Na naszych stronach używamy technologii, takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy chcą reklamować treści dopasowane do Twoich preferencji. W związku z wejściem w życie od 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”) chcielibyśmy zapoznać Cię z poniższymi informacjami zanim przejdziesz do naszej strony. Klikając w link „Przejdź do strony” lub zamykając to okno lub korzystając dalej ze strony zgadzasz się na postanowienia opisane tutaj.

Przjedź do strony